Herkent u het, die ochtendstress? Het oudste kind net in de kleren, u bent het eten voor school klaar aan het maken en uw jongste baby blijft maar huilen. Hij heeft net eten gehad, net een schone luier om en slapen wil hij niet. Wat dan?!

Huilen is voor een zuigeling normaal gedrag. Het is zijn manier van communiceren, zeker in de eerste maanden. Het huilgedrag van een baby verandert naarmate hij ouder wordt. Na ongeveer 6 tot 8 weken na de geboorte is er een piek van 2 tot 2,5 uur huilen per dag. In de weken daarna neemt dit weer af tot ongeveer 1 tot 1,5 uur per dag, meestal in de avonduren.

Er zijn 5 verschillende huiltjes te onderscheiden bij een baby tot ongeveer 3 maanden. Honger, moe, boertje, darmkrampjes en ongemak. Deze verschillende huilgeluiden ontstaan door natuurlijke reflexen. Na een korte training kunt u als ouders leren deze geluiden te onderscheiden en hiermee sneller op de vraag van uw baby te reageren. Deze methode wordt de ‘Dunstanmethode’ genoemd.

Wat ouders soms ervaren als huilbaby, wordt door professionals tegenwoordig ‘een baby met excessief huilgedrag’ genoemd. Een baby huilt dan minimaal 3 uur per dag, minimaal 3 dagen per week en tenminste 3 weken achtereen. Gelukkig komt dit maar bij 2,5% van alle baby’s voor! Baby’s die dit huilgedrag vertonen zijn meestal gezonde en goed ontwikkelde baby’s, maar kunnen hun ouders wel tot wanhoop drijven! Bij minder dan 5% blijkt er een medische oorzaak te zijn.

In de komende weken volgen er blogs over de oorzaken van veelvuldig huilen van baby’s, tips voor ouders thuis en welke hulp de kinderfysiotherapeut kan bieden.

Nynke Canrinus
Kinderfysiotherapeut

Deel dit

Deel dit via social media