Regelmaat, rust en reinheid

Onze opa’s en oma’s deden het al, maar ook nu zijn de drie R’en nog steeds erg belangrijk voor kinderen: regelmaat, rust en reinheid. Dit betekent niet dat iedere dag alles exact hetzelfde moet verlopen op vaste tijden, maar wel dat uw kind patronen leert herkennen. Bijvoorbeeld na het slapen eerst voeden, daarna verschonen en daarna nog even in de box en vervolgens weer slapen. Doordat uw kind deze patronen leert, geeft dit hem rust en ontstaat er voorspelbaarheid. Deze voorspelbaarheid is ook de wijze waarop u uw baby vasthoudt, draagt en welke voeding u geeft. Hoe meer u hier structuur in brengt, hoe beter uw het snapt en des te rustiger zal hij zijn. Dit geldt ook wanneer hij huilt: probeer zelf door te gaan met uw normale structuur. Dus niet uw baby steeds op een andere manier vasthouden of opeens gaan lopen.

  • FysioStiens

Wat een baby vaak erg fijn vindt is geborgenheid vinden met de ‘Zuster Liselotte’-houding. Als ouder gaat u zitten met uw knieën opgetrokken bij een tafel of krukje, en u legt uw baby met de billen in uw holletje met de benen omhoog naar uw gezicht. Houd dan zijn handjes bijeen, zodat hij zich veilig en compact voelt. Deze houding werkt vaak ook goed bij overstrekkende baby’s. Zo kunt u kletsen met uw baby, oogcontact maken of zijn buikje masseren.

Prikkelreductie

Een vorm van rust en regelmaat is ook prikkelreductie. Een baby kan nog veel minder prikkels aan dan een volwassene. Televisiebeelden gaan voor jonge kinderen vaak nog veel te vluchtig, waardoor de baby’s enorm veel prikkels te verwerken krijgen. Dit geeft onrust en kan zich weer uiten in huilgedrag of moeilijk slapen.

Box

Onderschat ook het gebruik van een box niet. Het lijkt misschien voor sommige ouders zielig om de baby daar in te leggen, maar dit kan voor baby’s juist heel prettig zijn. Hun eigen vertrouwde plekje, waarin ze op hun eigen tempo hun speelgoed of muziekmobiel kunnen verkennen. Voor de allerkleinste baby’s is de box soms nog te groot, bij hen kunt u met kussens (bijvoorbeeld voedingskussens) hun omgeving iets kleiner maken. Ze willen graag de randen kunnen aanraken met hun handjes.

  • FysioStiens

Inbakeren

Wanneer een baby erg overstuur is en het moeilijk vindt om te slapen, dan kan inbakeren een goede oplossing zijn. Hiermee geeft u de baby ook geborgenheid. Het is ook niet niks voor een baby om vanuit het lekkere compacte plekje in de buik van de moeder naar de grote wijde wereld te gaan. Met inbakeren creëer je weer die compactheid. Start nooit zelfstandig met inbakeren, maar vraag aan een deskundige (consultatiebureau of kinderfysiotherapeut) hoe u dit het beste kan doen en wanneer u het juist niet mag doen.

Neem wat slapen betreft de volgende tijden als leidraad:
0-2 weken oud: 30-45 minuten wakker per keer, inclusief voedingstijd.
2-6 weken oud: 45-60 minuten wakker per keer, inclusief voedingstijd.
7-12 weken oud: 60-75 minuten wakker per keer, inclusief voedingstijd.
3-5 maanden oud: 75 minuten wakker per keer, inclusief voedingstijd.

In de volgende blog vertel ik wat een kinderfysiotherapeut (naast deze algemene adviezen) kan doen en wanneer u de baby het beste kan benaderen.

Nynke Canrinus
Kinderfysiotherapeut

Deel dit

Deel dit via social media