Kinderfysiotherapie in Stiens

Kinderfysiotherapie richt zich op problemen rondom het bewegen en de motorische ontwikkeling van kinderen en jongeren tussen de 0 en 18 jaar. Wanneer uw kind problemen ondervindt met deze motorische ontwikkeling dan is de kinderfysiotherapeut de aangewezen zorgverlener (Bron: NVFK.nl). Het doel van onze kinderfysio is om samen met de ouders, spelenderwijs de ontwikkeling te begeleiden en te sturen, zodat uw kind op latere leeftijd geen (of zo weinig mogelijk) hinder ondervindt.
Voorbeelden waarbij fysiotherapie voor kinderen kan helpen:

 • Moeite op de sportclub of met gymnastiek op school
 • Regelmatig vallen/struikelen of onhandigheid
 • Schrijfproblemen, moeite met knippen of knutselen
 • Overgewicht, houdingsproblemen, ademhalingsproblemen
 • Blessures of pijnklachten bij sporten/bewegen
 • Conditieverlies na bijvoorbeeld een ziekteperiode
 • Aangeboren afwijkingen
Nynke Canrinus

Nynke Canrinus

Kinderfysiotherapeut

“Ik help kinderen met evenwicht tussen belasting en belastbaarheid. Het is mooi om vanuit de beginsituatie te ondersteunen en zo bagage mee te geven voor de toekomst.”

Anita Siebring

Anita Siebring

Kinderfysiotherapeut

“Kinderen laten groeien op diverse vlakken van hun motorische ontwikkeling en zelfvertrouwen is waar ik naar streef.”

De kinderfysiotherapeut en behandelingen bij baby’s

De ontwikkeling van een baby verloopt gelukkig vaak ongemerkt, maar soms is er een beetje hulp nodig. Jonge kinderen van 0-2 jaar zijn ook welkom bij FysioStiens. De behandeling van baby’s zal overigens voornamelijk bij u thuis plaatsvinden. Dit is voor uw kind de meest vertrouwde omgeving. U kunt onder andere denken aan de volgende problemen:

 • Voorkeurshouding met of zonder schedelvervorming
 • Vertraagde motorische ontwikkeling (zitten, kruipen, lopen)
 • Billenschuivers / tenenlopers
 • Vaak vallen of angstig tijdens bewegen
 • Een slappe baby (hypotonie)
 • Een overstrekkende baby
 • Een huilbaby

Programma MOVE, kom in beweging.

MOVE, kom in beweging! is een multidisciplinair beweegprogramma, waarbij een kind en zijn of haar ouders begeleiding en adviezen krijgen in geval van overgewicht / obesitas. Het programma wordt samen met een kinderfysiotherapeut, kinderdiëtiste en GGD pedagoog gegeven in samenwerking met de buurtsportcoach van BV Sport. In groepsverband leren kinderen en hun ouders in de leeftijd van 10 tot 13 jaar hoe ze een gezonde leefstijl kunnen krijgen. Het doel is, fit voelen en plezier in bewegen. De eerste 10 weken komen de kinderen twee keer per week, samen sporten in onze praktijk in Stiens. Hierbij leren ze hun conditie verbeteren en waar nodig ook de motorische vaardigheden. Tijdens deze eerste weken organiseren de kinderdiëtiste en GGD pedagoog, ouderbijeenkomsten over een gezond voedingspatroon en bijvoorbeeld over gamegedrag. Na 10 weken volgt er een evaluatie en wordt er met de buurtsportcoach gekeken naar een eventueel vervolg traject. Kind en ouders blijven twee jaar onder controle van het MOVE team en krijgen ondersteuning waar het nodig is. Neem voor meer informatie en de start data gerust contact met ons op!

Sensorische prikkelverwerkingsproblematiek

Bij prikkelverwerkingsproblematiek zijn er moeilijkheden in het verwerken van alle zintuigelijke prikkels. Dit kunnen bijvoorbeeld auditieve prikkels of visuele prikkels zijn, maar ook lichaamseigen prikkels, zoals houdingsgevoel of evenwicht. Uitgebreide informatie kun je HIER lezen. Mogelijke hulpvragen kunnen zijn:
– mijn kind is heel druk en impulsief en struikelt daardoor heel vaak.
– mijn kind is heel bewegelijk en kan daardoor moeilijk stil zitten op school / thuis aan tafel.
– mijn kind lijkt vaak te dromen en kan niet goed tot actie komen tijdens bijvoorbeeld een schoolopdracht of sport.
– mijn kind heeft vaak ongelukjes met plassen of poepen en voelt het niet goed aankomen.
 
In de eerste instantie wordt er door middel van een onderzoek, vragenlijsten en observatie samen gekeken naar de situatie rondom uw kind. Aan de hand daarvan wordt er een behandelplan opgesteld, waarbij het kind zelf, ouders, school en evt overige disciplines betrokken worden.
 
Mocht je hier meer van willen weten, neem telefonisch contact op: 058-2575250, of mail met de kinderfysiotherapeuten anita@fysiostiens.nl of nynke@fysiostiens.nl.
 

Juiste behandeling voor de klacht?

Bij FysioStiens zetten we het kind centraal, omdat klachten verschillende oorzaken kunnen hebben. We behandelen dus geen klachten, maar kinderen met klachten. Tijdens een eerste afspraak werken we samen toe naar een behandelvoorstel. Mocht het zo zijn dat wij uw kind geen hulp kunnen bieden, dan brengen wij u graag in contact met een van de specialisten in ons netwerk. Heeft u vragen over de eventuele kinderfysiotherapie voor uw zoon of dochter? Neem dan gerust vrijblijvend contact op.

Onze fysiotherapeuten Nynke Canrinus en Anita Siebring praktiseren deze vorm van Fysiotherapie. In de video hiernaast legt Nynke uit hoe het werk van een kinderfysiotherapeut eruit ziet. Daarnaast vertellen een aantal patiënten over hun ervaringen met Nynke in onze praktijk.

Vergoeding van kinderfysiotherapie

Op dit moment wordt fysiotherapie voor kinderen onder de 18 jaar vergoed vanuit de basisverzekering. Meestal wordt uw kind doorverwezen door een huisarts, consultatiebureau arts of specialist. U kunt ook zonder verwijsbrief contact met ons opnemen, bijvoorbeeld, omdat u zich zorgen maakt dat uw kind achterblijft in de ontwikkeling in vergelijking met leeftijdsgenootjes. Voor kinderfysiotherapie aan huis is een verwijsbrief nodig van een huisarts of specialist.

Mag je zorgverlener medische gegevens over jouw kind delen? Alleen als jij dat goed vindt! Bekijk het toestemmingsformulier voor kinderen van 0 tot 12 jaar en van kinderen vanaf 12 jaar