+31 (0) 58 257 52 50

Valpreventie programma

Valongevallen komen veel voor bij ouderen. Naar schatting 30 procent van de zelfstandig wonende 65-plussers en zelfs 50 procent van de 85-plussers valt jaarlijks ten minste één keer. Letsel opgelopen door een val is voor een oudere vaak een enorme aanslag op de zelfstandigheid, zelfredzaamheid en mobiliteit. Wacht daarom niet te lang en kies voor een valpreventie programma bij FysioStiens! Het valpreventieprogramma heeft als doel om valongevallen te voorkomen door het bewustzijn van risicofactoren te vergroten en balans, conditie, mobiliteit en zelfvertrouwen te verbeteren.

De urgentie van valpreventie

Naast dat het vervelend, stressvol en pijnlijk kan zijn, heeft een valpartij veel nadelige gevolgen voor ouderen waar vaak te licht over wordt nagedacht. Doordat de lichamelijke en geestelijke conditie na een val achteruitgaat, neemt het risico op gezondheidsklachten toe. De psychosociale gevolgen van een val, zoals valangst en verminderde activiteit, zijn op zichzelf weer risicofactoren voor een nieuwe val. Hierdoor ontstaat een vicieuze cirkel met verdere verslechtering van de fysieke fitheid en mogelijk sociaal isolement. 

Voor wie is het valpreventie programma?

U kunt baat hebben bij een valpreventie programma als u:

Werkwijze FysioStiens bij een valpreventie programma

Afhankelijk van uw situatie (mate van kwetsbaarheid en cognitie/geestelijk vermogen) kunt u kiezen voor individuele begeleiding of groepstraining (max. 8 personen). De groepstraining is gebaseerd op het programma In Balans. Dit programma start met 3 cursusbijeenkomsten (theorie en een stukje praktijk). Het trainingsprogramma van In Balans duurt 10 weken, waarbij 2 keer in de week wordt getraind. De training duurt één uur met aansluitend een koffie- en theemoment.

Binnen het programma wordt er onderscheid gemaakt in niveau en zal iedereen op zijn of haar niveau successen en uitdagingen ervaren. U wordt begeleid door fysiotherapeut Anouck Bletterman in een veilige omgeving waarin plezier voorop staat. Zij is naast fysiotherapeut ook In Balans-docent. Het In Balans programma wordt door sommige zorgverzekeraars (voor een deel) uit het aanvullend pakket vergoed.

Plan een afspraak of neem contact met ons op

Twijfelt u of het valpreventie programma iets voor u is of heeft u een andere vraag? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie. Bekijk hier ons volledige aanbod van behandelingen.

Zo maakt u bij ons een afspraak

Telefonisch

Direct bellen met onze praktijkassistente Rigine Attema-van Abbema.

Formulier

Onze praktijkassistente Rigine Attema-van Abbema neemt contact op.

Hoe gaat de afspraak in zijn werk?

Wat is nu écht de oorzaak van uw klacht? Samen gaan we op zoek naar waar uw klachten vandaan komen. We starten met een uitgebreid intake-gesprek en aansluitend vindt een lichamelijk onderzoek plaats. Aan het eind van de eerste afspraak maken we een behandelvoorstel en bepalen we samen de concrete behandeldoelen. Als de omstandigheden of de mogelijkheden tijdens de behandelperiode veranderen, passen we de behandeling aan.

Afhankelijk van de klachten in uw specifieke situatie zijn er binnen de fysiotherapie vele behandelingen mogelijk. Vaak is oefentherapie een onderdeel van de behandeling. Naast behandeling in de praktijk krijgt u ook advies en oefeningen voor thuis of op het werk.

Benodigdheden eerste afspraak

Afmelden?

Het kan natuurlijk gebeuren dat u een keer verhinderd bent voor uw afspraak. Niet nagekomen afspraken worden niet vergoed door de zorgverzekeraar en zijn voor uw eigen rekening. Als u de afzegging meer dan 24 uur van te voren doorgeeft, worden er geen kosten in rekening gebracht en maken we een nieuwe afspraak voor u.