Valpreventie programma

Valongevallen komen veel voor bij ouderen. Naar schatting 30 procent van de zelfstandig wonende 65-plussers en zelfs 50 procent van de 85-plussers valt jaarlijks ten minste één keer. Letsel opgelopen door een val is voor een oudere vaak een enorme aanslag op de zelfstandigheid, zelfredzaamheid en mobiliteit. Wacht daarom niet te lang en kies voor een valpreventie programma bij FysioStiens! Het valpreventieprogramma heeft als doel om valongevallen te voorkomen door het bewustzijn van risicofactoren te vergroten en balans, conditie, mobiliteit en zelfvertrouwen te verbeteren.

De urgentie van valpreventie

Naast dat het vervelend, stressvol en pijnlijk kan zijn, heeft een valpartij veel nadelige gevolgen voor ouderen waar vaak te licht over wordt nagedacht. Doordat de lichamelijke en geestelijke conditie na een val achteruitgaat, neemt het risico op gezondheidsklachten toe. De psychosociale gevolgen van een val, zoals valangst en verminderde activiteit, zijn op zichzelf weer risicofactoren voor een nieuwe val. Hierdoor ontstaat een vicieuze cirkel met verdere verslechtering van de fysieke fitheid en mogelijk sociaal isolement. 

Voor wie is het valpreventie programma?

U kunt baat hebben bij een valpreventie programma als u:

Werkwijze FysioStiens bij een valpreventie programma

Afhankelijk van uw situatie (mate van kwetsbaarheid en cognitie/geestelijk vermogen) kunt u kiezen voor individuele begeleiding of groepstraining (max. 8 personen). De groepstraining is gebaseerd op het programma In Balans. Dit programma start met 3 cursusbijeenkomsten (theorie en een stukje praktijk). Het trainingsprogramma van In Balans duurt 10 weken, waarbij 2 keer in de week wordt getraind. De training duurt één uur met aansluitend een koffie- en theemoment.

Binnen het programma wordt er onderscheid gemaakt in niveau en zal iedereen op zijn of haar niveau successen en uitdagingen ervaren. U wordt begeleid door fysiotherapeut Anouck Bletterman in een veilige omgeving waarin plezier voorop staat. Zij is naast fysiotherapeut ook In Balans-docent. Het In Balans programma wordt door sommige zorgverzekeraars (voor een deel) uit het aanvullend pakket vergoed.

Plan een afspraak of neem contact met ons op

Twijfelt u of het valpreventie programma iets voor u is of heeft u een andere vraag? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie. Bekijk hier ons volledige aanbod van behandelingen.