Bekkenbodem klachten

Bekken- en bekken(bodem)klachten zijn klachten die te maken hebben met alle structuren die zich in en om het bekken bevinden. Dat zijn de organen zoals de blaas, baarmoeder, endeldarm en prostaat maar ook spieren, ligamenten, fascia en gewrichten. Het kan voorkomen dat u bij een specialist (gynaecoloog, uroloog, proctoloog of maag-darm-leverarts) of huisarts bent geweest en dat u een verwijzing voor de bekkenfysiotherapeut heeft gekregen om uit te zoeken of uw klachten een relatie hebben met het bekkenbodemgebied. Mocht u ongemak in de buik-, bekken-, en/of rug regio ervaren dan kunt u bij FysioStiens contact opnemen met één van de bekkenfysiotherapeuten.

Over bekkenbodem klachten

Bekken- en bekken(bodem)klachten kunnen zich op verschillende manieren uiten. Het meest bekende voorbeeld is urineverlies. Urineverlies kan optreden bij sporten, springen, hoesten of lachen. Andere voorkomende klachten rondom de blaas zijn:

Problemen rondom de bekkenbodem kunnen zich ook uiten in klachten rondom de anus, bijvoorbeeld:

Bekkenbodem klachten kunnen zich ook op seksueel vlak uiten zoals pijn bij het vrijen, geen orgasme kunnen krijgen, te snel klaarkomen, erectieproblemen of problemen als vaginisme of pijn bij penetratie. Vrouwen kunnen klachten van verzakking ervaren, druk op de vagina, vaginaal balgevoel, een pijnlijke onderbuik en lage rugklachten. Bekkenpijn kan ook voorkomen tijdens en/of na de zwangerschap.

Poep-, en plasproblemen bij kinderen

Poep-, en plasproblemen komen vaker voor bij kinderen dan je denkt. Het heeft een grote invloed op het kind en mogelijk op het hele gezin. Blijf er niet mee rondlopen, in veel gevallen is er iets aan te doen! Lees hier meer over kinderbekkenfysiotherapie.  

Oorzaken in kaart brengen

Oorzaken voor klachten in het bekken(bodem) gebied kunnen uiteenlopend zijn, bijvoorbeeld fysiek zwaar werk, overgewicht, roken, diabetes, spanning en stress. Een operatie aan de prostaat, blaas, baarmoeder, endeldarm of een verzakking kan ook leiden tot klachten in het bekkengebied. Het kan zijn dat de oorzaak op voorhand niet duidelijk is. In dat geval kunt u met een van onze bekkenfysiotherapeuten in gesprek gaan om uit te zoeken of er samenhang is met het bekkenbodemgebied.

Bekkenbodem klachten na een bevalling

Door onderzoek weten we dat het krijgen van een eerste kindje tot veel klachten in het bekkenbodemgebied kan leiden. Deze klachten kunnen al na de bevalling optreden of pas tijdens de overgang (menopauze). Oorzaken zijn het krijgen van een kindje zwaarder dan 8 pond, langer dan een uur moeten persen, een geboorte met behulp van een vacuümpomp of een (totaal)ruptuur. De NVFB (Nederlandse Vereniging voor Bekkenfysiotherapie) heeft het postpartum consult ontwikkeld. Door middel van het invullen van een screeningsvragenlijst, 6 weken tot 9 maanden na de bevalling, kunt u erachter komen of het gewenst is om contact met een bekkenfysiotherapeut op te nemen.

Behandeling bekkenbodem klachten

Na een uitgebreid intakegesprek en uitleg volgt het bekkenfysiotherapeutisch onderzoek. Naast het lichamelijk onderzoek kunnen we ook een flowmetrie of een functionele echo maken van de blaas. Dit is om te bepalen hoe u plast en of de blaas wel of niet leeg is na het plassen. Verder is het mogelijk om een EMG (elektromyografisch onderzoek) van de bekkenbodempieren uit te voeren. De MAPLe is daar een instrument voor. Vervolgens kunnen we de opties voor een behandeling bespreken en samen tot een plan van herstel/aanpak komen.

Consulent seksuele gezondheid

Een consulent geeft kortdurende hulpverlening voor verschillende enkelvoudige seksuele problemen. Het is een middenweg tussen een huisarts en een seksuoloog.

Klachten waarvoor u bij onze consulent seksuele gezondheid terecht kan zijn onder andere:

Plan een afspraak of neem contact met ons op

Wij helpen u graag van uw bekkenbodem klachten af. Neem contact met ons op voor meer informatie of om een afspraak in te plannen.