+31 (0) 58 257 52 50

Armklachten: elleboog, pols en hand

Klachten aan de arm kunnen naast pijnlijk ook beperkend zijn en u hinderen in uw werk, hobby’s of huishoudelijke bezigheden. Pijn in de arm kan zowel een lokale oorzaak hebben als een uitstralende pijn zijn vanuit de nek of schoudergordel. (zie hiervoor ook het kopje ‘nekklachten’ en/of ‘schouderklachten’)

Pijnklachten of problemen met bewegen kunnen zich focussen rond de elleboog of pols/hand regio. Ook kan het het een mix van bovenstaande zijn.

Problemen met de hand en pols kunnen zeer beperkend zijn: onze handen zijn immers werktuigen die we de gehele dag door voor allerlei dingen gebruiken.

Over armklachten

Elleboogklachten

Eén van de meest voorkomende oorzaken van elleboog (en onderarm)pijn is de ‘tennisarm’ (epicondylitis lateralis). Hierbij is er een overbelasting of irritatie op de aanhechtingsplek van de onderarmspieren die helpen uw vingers en pols te strekken. Deze aanhechtingsplek bevindt zich op de zijkant van de elleboog en kan pijnlijk zijn bij activiteiten zoals het strekken van de arm, een tas tillen, computerwerk uitvoeren of bijvoorbeeld een potje opendraaien. Soms kan de elleboog ook ’s nachts pijnprikkels afgeven of kan het moeilijk en pijnlijk zijn de arm te gebruiken in de ochtend.

Deze tennisarm heeft ook een minder vaak voorkomend broertje: de ‘golferselleboog’. Het klachtenbeeld komt overeen, met als verschil dat bij de ‘golferselleboog’ de aanhechtingsplek van de buigers van de vingers en pols pijnlijk is. Deze bevindt zich aan de binnenkant van de elleboog.

Andere mogelijke oorzaken van elleboogklachten:

Pols- en handklachten

Bij pols- en handklachten kunnen er pijnklachten zijn rond de pols, in de vingers of de duim. Soms komen deze klachten op tijdens het bewegen, maar ook in rust of in de nacht kan dit optreden. Naast pijn kunnen er ook symptomen zoals tintelingen, een doof gevoel of stijfheid bestaan. Door pols- en handklachten kan u moeilijkheden ondervinden tijdens werkzaamheden, het uitvoeren van precieze taken of bij huishoudelijke taken. Ook tijdens sporten of het steunen op de handen kan u beperkt worden of pijn ervaren.

Voorbeelden van klachten aan de pols:

Soms gaan de klachten gepaard met tintelingen of een doof gevoel in de hand.

De meeste handklachten bevinden zich rond de duim. Artrose van het basisgewricht van de duim is een klacht die relatief vaak voorkomt bij het ouder worden. Daarnaast kunnen de spieren of pezen van de hand door uiteenlopende redenen overbelast of geïrriteerd raken. 

Oorzaken in kaart brengen

Tijdens de intake is het belangrijk een goed beeld te krijgen van de aard van uw klachten, de beperkingen die u ervaart en het verloop van de klacht tot nu toe. Daarnaast is het van belang om factoren in kaart te brengen die mogelijk het herstel van de klachten in de weg kunnen staan. Denk hierbij aan een hoge mate van stress, de soort en mate van werkzaamheden die u uitvoert en uw gevoelens over de pijn. Door deze factoren in kaart te brengen is er voor zowel de therapeut als voor u een passend behandelplan op te stellen. Het doel is een zo spoedig mogelijk herstel.

Bij elleboog-, pols- en handklachten is het extra belangrijk om een goed beeld te krijgen van uw dagelijkse activiteiten op het gebied van werk, vrije tijd en hobby’s. Zo kunnen eenzijdige en zich alsmaar herhalende bewegingen zorgen voor een ééntonige belasting op onze armgewrichten en spieren/pezen en zo tot irritatie en relatieve overbelasting zorgen. De duur van deze activiteiten, de hoeveelheid rustmomenten en de houding waarin de bezigheden worden uitgevoerd zijn een belangrijke factor in het ontstaan en blijven bestaan van de klachten.

Behandeling armklachten

Om de balans tussen de belasting en de belastbaarheid van uw lichaam weer te herstellen is het belangrijk om de behandeling niet alleen te richten op de structuren in de arm, maar ook de omliggende gebieden van het lichaam. Het lichaam is immers een fantastisch samenwerkend geheel!

Bij elleboog-, pols- en handklachten kan het belangrijk zijn om provocerende activiteiten voor een periode te verminderen, om het lichaam de kans te geven het herstelproces in te zetten. Wanneer er meer rust in het aangedane gebied is, zal de behandeling binnen de fysiotherapie en/of manuele therapie zich richten op het herstellen van de beweeglijkheid, de functie van de spieren rondom de gewrichten en het verhogen van de belastbaarheid van de elleboog, pols of hand.

Plan een afspraak of neem contact met ons op

Wees welkom bij FysioStiens: wij helpen u graag van uw armklachten af. Neem contact met ons op voor meer informatie of om een afspraak in te plannen.

Zo maakt u bij ons een afspraak

Telefonisch

Direct bellen met onze praktijkassistente Rigine Attema-van Abbema.

Formulier

Onze praktijkassistente Rigine Attema-van Abbema neemt contact op.

Hoe gaat de afspraak in zijn werk?

Wat is nu écht de oorzaak van uw klacht? Samen gaan we op zoek naar waar uw klachten vandaan komen. We starten met een uitgebreid intake-gesprek en aansluitend vindt een lichamelijk onderzoek plaats. Aan het eind van de eerste afspraak maken we een behandelvoorstel en bepalen we samen de concrete behandeldoelen. Als de omstandigheden of de mogelijkheden tijdens de behandelperiode veranderen, passen we de behandeling aan.

Afhankelijk van de klachten in uw specifieke situatie zijn er binnen de fysiotherapie vele behandelingen mogelijk. Vaak is oefentherapie een onderdeel van de behandeling. Naast behandeling in de praktijk krijgt u ook advies en oefeningen voor thuis of op het werk.

Benodigdheden eerste afspraak

Afmelden?

Het kan natuurlijk gebeuren dat u een keer verhinderd bent voor uw afspraak. Niet nagekomen afspraken worden niet vergoed door de zorgverzekeraar en zijn voor uw eigen rekening. Als u de afzegging meer dan 24 uur van te voren doorgeeft, worden er geen kosten in rekening gebracht en maken we een nieuwe afspraak voor u.