+31 (0) 58 257 52 50

Etalagebenen en fysiotherapie

Etalagebenen is de volksterm voor claudicatio intermittens. De oorzaak hiervan is de aandoening perifeer arterieel vaatlijden (PAV). Dit betekent dat de slagaders in de benen vernauwd zijn door aderverkalking. Hierdoor ontstaat er bij beweging een zuurstoftekort in de beenspieren, wat voor pijnklachten zorgt. Door o.a. gesuperviseerde looptherapie (GLT) en leefstijlbegeleiding kunnen we de klachten van etalagebenen beperken. 80% van de mensen met etalagebenen hebben baat bij deze behandeling en hoeven vervolgens niet geopereerd te worden. Onze specialist staat voor u klaar om samen dit proces op te starten. Ook zijn we aangesloten bij Chronisch ZorgNet.

Klachten bij etalagebenen

Wanneer u etalagebenen heeft kunt u zich herkennen in de volgende klachten:

Behandeling etalagebenen

De eerste keus behandeling bij etalagebenen is gesuperviseerde looptherapie (GLT) en leefstijlbegeleiding. Voordat dit traject wordt gestart vindt er een intakegesprek plaats. Op deze manier kunnen we erachter komen wat uw klachten en beperkingen zijn, welke risicofactoren meespelen en wat uw doelen zijn. Ook zal de maximale loopafstand in kaart worden gebracht middels een loopbandtest. Dit zal elke 3 maanden herhaald worden om de vorderingen in kaart te brengen, gedurende één jaar. Op basis van de resultaten van de intake wordt er in samenspraak met u een behandelplan opgesteld. Aanvankelijk vindt begeleiding 2-3 maal per week plaats. Dit kan bestaan uit oefeningen ten behoeve van het looppatroon, de loopafstand, de conditie en spierkracht.

Ook wordt er geadviseerd om dagelijks zelfstandig te oefenen. Tevens zal er aandacht worden besteed aan overige leefstijlfactoren als roken, stress en voeding. Tijdens de training zal er pijn worden ervaren. Belangrijk om te weten is dat deze pijn niet schadelijk is voor het herstel. Het is juist bevorderlijk om ‘door de pijn heen’ te lopen. Gaandeweg neemt de begeleiding in de praktijk af, met als doel dat u zelf de regie krijgt over uw herstel. 80% van de mensen met etalagebenen hebben baat bij deze behandeling en hoeven vervolgens niet geopereerd te worden. Onze specialist op het gebied van etalagebenen is Anouck Bletterman. Zij heef zich geschoold in deze behandeling en is ook aangesloten bij het Chronisch ZorgNet.

Plan een afspraak of neem contact met ons op

De basisverzekering vergoedt 37 behandelingen gesuperviseerde looptherapie (GLT) en leefstijlbegeleiding voor patiënten met etalagebenen. Er is dus geen aanvullende verzekering nodig voor deze behandeling. Het gaat wel ten koste van uw eigen risico. U heeft een verwijzing nodig van uw huisarts of vaatchirurg om de behandeling te kunnen starten. Hierna kunt u contact opnemen voor het maken van een afspraak.

Zo maakt u bij ons een afspraak

Telefonisch

Direct bellen met onze praktijkassistente Rigine Attema-van Abbema.

Formulier

Onze praktijkassistente Rigine Attema-van Abbema neemt contact op.

Hoe gaat de afspraak in zijn werk?

Wat is nu écht de oorzaak van uw klacht? Samen gaan we op zoek naar waar uw klachten vandaan komen. We starten met een uitgebreid intake-gesprek en aansluitend vindt een lichamelijk onderzoek plaats. Aan het eind van de eerste afspraak maken we een behandelvoorstel en bepalen we samen de concrete behandeldoelen. Als de omstandigheden of de mogelijkheden tijdens de behandelperiode veranderen, passen we de behandeling aan.

Afhankelijk van de klachten in uw specifieke situatie zijn er binnen de fysiotherapie vele behandelingen mogelijk. Vaak is oefentherapie een onderdeel van de behandeling. Naast behandeling in de praktijk krijgt u ook advies en oefeningen voor thuis of op het werk.

Benodigdheden eerste afspraak

Afmelden?

Het kan natuurlijk gebeuren dat u een keer verhinderd bent voor uw afspraak. Niet nagekomen afspraken worden niet vergoed door de zorgverzekeraar en zijn voor uw eigen rekening. Als u de afzegging meer dan 24 uur van te voren doorgeeft, worden er geen kosten in rekening gebracht en maken we een nieuwe afspraak voor u.